[wcp-carousel id="2193"]

Roladki z indyka z musem paprykowym

Roladki z indyka z musem paprykowym
To danie zainspirowane tym, które mieliśmy okazję zjeść w pewnym pięknym pałacyku pod Krakowem. Ugoszczono i nakarmiono nas tam po królewsku. I to natchnęło do poszukania czegoś, choć w ułamku zbliżonego…
Przedstawiamy nasze autorskie, grillowane, faszerowane roladki z indyka z aromatycznym musem z zielonej papryki.

Składniki na roladki:

  • 1/2 kg fileta z indyka
  • papryka czerwona
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • wykałaczki

Składniki na mus paprykowy:

  • 3 zielone papryki
  • ząbek czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować roladki z indyka?

1. Indyka kroimy w cienkie plastry, lekko tłuczemy, aby powstały z nich dość cienkie, łatwe do zwinięcia kawałki. Lekko nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.

2. Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, smarujemy środek oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 min. (180 stopni). Wyciągamy i odkładamy czerwoną paprykę. Zieloną miksujemy z kolei na gładką masę. Ostawiamy.

3. Czerwoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki (oczywiście możemy też użyć zielonej). Kładziemy po kawałku na każdy plaster indyka, zwijamy w rulonik i jeśli chcemy mieć pewność, że pozostaną zwinięte – przebijamy wykałaczką.

4. Kładziemy roladki na rozgrzanym grillu. Podpiekamy je kilka minut z każdej strony na złoty kolor, dociskając drewnianą łyżką – w międzyczasie smarujemy raz oliwą, dzięki czemu zrobią się na wierzchu chrupiące.

5. Roladki układamy w małej brytfance (naczyniu żaroodpornym lub po prostu na folii aluminiowej). Na samym dole piekarnika stawiamy miseczkę z zimną wodą i pieczemy roladki ok. 15 min w 180 stopniach.

6. W tym czasie na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią starty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy (nie spalmy go tylko, bo będzie gorzki). Dodajemy zmiksowaną paprykę i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą pieprzu, soli i sokiem z cytryny (cytrynę wymyślił On i naprawdę dopiero wtedy mus nabiera charakteru!). Reszta w Jej wykonaniu 🙂

7. Wyciągamy roladki z piekarnika, układamy na talerzach, a obok wykładamy nieco musu paprykowego.
Danie można podawać, np. z pieczonymi ziemniaczkami. Tym razem poszliśmy na łatwiznę i wykorzystaliśmy idealnie pasującą do niego bagietkę czosnkową. Na talerzu może się znaleźć oliwa z oliwek z ziołami, do maczania bagietki…


1 thought on “Roladki z indyka z musem paprykowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.