[wcp-carousel id=”2193″]

Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniakami

W sobotnie późne popołudnie nie ma nic lepszego niż karkówka spod męskiej ręki. Facet w naszej kuchni oznacza piekło na talerzu. Bardzo smaczne zresztą 😉
Karkówka podana jest z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym.


Składniki:

* 4 kotlety z karczku
przyprawy: zioła prowansalskie, papryka chilli, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek

Sos:
150 g jogurtu naturalnego
5 łyżek musztardy (stołowa)
1 łyżka curry
2 łyżki miodu
łyżeczka cukru
pieprz

Przygotowanie: 
1. Myjemy i nieco ubijamy kotlety, wkładamy do miski, polewamy mocno z dwóch stron oliwą, a następnie wcieramy mieszankę ziół (oprócz ziół prowansalskich). Proporcje ustalamy sobie sami, w zależności od tego jak pikantne ma być nasze danie. Na końcu dodajemy zioła prowansalskie, sypiąc obficie z obu stron. Nakrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
2. Po tym czasie rozgrzewamy grilla, „obsmażamy” mięso z obu stron przez ok. 10 minut z każdej. Następnie ustawiamy mniejszy ogień i cały czas dociskając grillujemy mięso ok. 30-40 min., co jakiś czas przekładając.
3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, na półtwardo. Obieramy, kroimy na grube plastry i grillujemy, aż będą na wierzchu chrupiące. 
4. Całość przypieczętuje sałata z sosem vinegrette i każda inna surówka.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *