[wcp-carousel id=”2193″]

Kurczak pod pierzynką porowo-śmietanową

Recepta na to danie pochodzi od Jej znajomej z Niemiec. Kurczak świetnie smakuje z oryginalną kartoffelsalat. Kurczak jest bardzo delikatny i ma piękny kolor. Ciekawostka – pierwszy raz to danie robiliśmy w 2006 roku podczas studiów, a ponieważ nie mieliśmy wtedy piekarnika, kurczak w wielkich bólach powstawał w prodiżu, który podarowała nam Babcia 🙂 Musiał być i tak pyszny, skoro od tamtej pory, wracamy do niego, nie tylko wspominając…

Składniki:
2-3 piersi z kurczaka
200 g słodkiej śmietanki
żółtko
2 pory
masło
2-3 łyżki francuskiej musztardy
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Umyte piersi suszymy, kroimy na pół (albo w plastry – wg uznania), solimy i pieprzymy. Układamy na wysmarowanej masłem formie (lub w prodiżu) tak, by się ze sobą nie stykały. Zapiekamy przez ok. 20-30 min w temperaturze 180 stopni. 
2. Po tym czasie nieco studzimy. Miksujemy śmietankę, musztardę i żółtko. Myjemy i drobno siekamy pora, którego dodajemy do zmiksowanej masy  śmietanowej. 
3. Przyprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na zapieczone piersi. Całość zapiekamy 15 minut w temperaturze 220 stopni. 

Do tego obiadu, oprócz kartoffelsalat, zwykle podchrupujemy jakieś mini marynaty lub sałatkę z pomidora i cebuli… 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *